Hälsa

Det där med fetma…

Läser en artikel i DN och börjar fundera… Det finns så många överviktiga i vårt samhälle som behöver hjälp. Äntligen börjar folk förstå att fetma uppstår inte bara av att man äter och äter och äter utan att tänka sig för utan av massa olika aspekter. Det finns de som lider av olika sjukdomar (vanliga, psykiska & hormonella), det finns de som har ätstörningar och väldigt komplicerad relation till födan. Och så finns det de som har en blandning av allt.
Men det finns inte ett medel eller ett sätt att hjälpa alla! Vissa blir hjälpta av psykolog samtal, andra av dietisthjälp medan vissa, som jag, behöver en operation för ingenting annat hjälper. När läkarna står handfallna och vet inte vad de ska säga. För mig var det inget lätt beslut att lägga mig under kniven! Jag fick tänka och läsa på, fundera och sönderanalysera. Till slut vågade jag. Om jag ångrar mig? Nej. Men folk borde få träffa såna som mig innan de opererar sig, såna som får matallergier (mjölkallergiker är jag och det är inte lätt!), de som för men för livet, de som får problem med tarmarna och de som inte lyckas gå ner trots operationen.

Sen ska vi också tala högt om alla oss som får ätstörningar efter GBP! Jag har gått ner en massa kilon… enligt kirurgen för många. Jag vägen 60 kg idag, men bara för 3 veckor sedan var jag nere på 56 och såg sjuk ut. Det är svårt att få i sig alla näringsämnen, det är svårt att äta efter klockslag men jag ångrar mig inte! För jag har fått livet tillbaka 🙂
Varför jag skriver detta? För att de som funderar på att operera sig, göra en gastric bypass ska tänka efter före. Detta är ingen quick fix! Detta är den svåra och krångliga vägen.

Och så ville jag skriva att jag hoppas verkligen att läkemedelsföretagen lyckas med den sprutan de provar nu så fler får möjlighet att gå ner i vikt utan att ta till kniven 🙂 fast som Joanna Uddén Hemmingsson säger så finns det inte ett enda piller som kan hjälpa alla för som sagt det finns olika anledningar till varför man går upp i vikt och vilken hjälp man behöver för att gå ner. Länken till artikeln får ni >här<.

20120429-112449.jpg

Det var lite av mina tankar runt fetman…resten kommer säkert någon gång framöver för just hälsan är ett ämne som intresserar mig väldigt mycket. Nu tillbaka till att läsa Näring och Hälsaav Ulla Johansson sittandes på tåget…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *