Foto,  Livet

Om bergkakan och julklapparna.

Bara två dagar till julafton och jag har en känsla av att ha glömt något. Ingen aning vad det skulle vara då alla julkort är postade, julklapparna är inslagna och bergkakan har jag bakat idag. Ja, ja om 2 dygn lär jag märka vad det var jag glömt 😉

Ja, bergkakan. Egentliga namnet är karpatka och den är gudomlig! Namnet kommer från Karpaterna, ett bergsystem i ”centrala” Europa, därför att när degen gräddas spricker den i bergliknande former. Här följer receptet:

Deg:
2,5 dl vatten
150g smör
2,5 dl vetemjöl
5 ägg
en nypa salt
1 krm bakpulver

Kräm:
7,5 dl mjölk
250g smör (kan bli 300g också, beror på hur smörig kräm du gillar)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
8 msk vetemjöl
1 msk majsmjöl
(istället för majsmjöl funkar potatismjöl bra, men ta då 2 msk)
2 ägg
(1 msk vodka)

1. Först fixar vi degen: koka upp vatten tillsammans med smöret. Ta av plattan och tillsätt mjölet, rör om ordentligt och ställ på plattan i 1 minut under omrörning. Massan ska bli halvfast. Ta av plattan, häll över till en bunke och låt svalna. När massan är nästan kall börjar du mixa den och under tiden tillsätter du äggen en i taget samt saltet och bakpulvret.
2. Olja in formen (34x24cm). Hälften av massan/degen häller du i formen.
3. Grädda i ugnen på 180°C under 30 min eller till den är gyllene. På samma sätt fixar du andra hälften av massan.
4. Nu fixar vi krämen: koka upp 5 dl av mjölken tillsammans med sockret. Resten av mjölken blandar du med äggen, vaniljsockret samt mjölet. Häll över i den kokande mjölken under snabb omrörning! Koka i max 1 minut (eller till den blir tjock). Ta av plattan och låt svalna.
5. Mixa det rumsvarma smöret pösigt och tillsätt den kalla krämen, lite i taget, samt vodkan om du vill ha den i.
6. Bred ut krämen på botten av degen, sätt på toppen (den du gräddade först) och ställ i kylskåpet i 2 timmar.
7. Pudra med florsocker. Bon appétit!

Karpatka eller som jag döpte den, bergkaka.

Det funkar finfint med vanliga mejeriprodukter och laktosfria, själv använde jag laktosfria idag och det gick jättebra. Självklart var vi tvungna att smaka lite innan vi tar med oss den till Småland och den var så god som alltid. Den fick också godkänd av grannarna så jag är nöjd.

Ja, julklappar. Idag köptes den sista… tror jag. Sen är det bara att lämna ut dem till de lyckligt lottade 😉 Förhoppningsvis blir alla glada =) Hur har ni det? Är ni klara med allt eller har ni något kvar att fixa?

Nu ska jag vila mig och planera mer inför året som kommer… den kommer nog bjuda på många överraskningar. Ha det underbart bloggissar!! Kram

 

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *