Tankar

Om jämställdhet.

Vad är jämställdhet för er?Jag har förstått att jämställdhet är olika saker för olika människor, konstigt då det borde vara en och samma sak för alla. Oavsett religion, kön, etnicitet and whatever! Nu ska vi dock inte bland ihop jämställdhet med jämlikhet. De är närbesläktade men absolut inte samma sak.

Jämställdhet = kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet (NationalEncyklopedin).

Jämlikhet = alla individers lika värde.

So far so good. Men sen blir det skillnader för vad de där rättigheter och skyldigheter innebär beroende på vem kvinns frågar. Vissa menar, som jag, att alla ska kunna göra precis vad de vill med sina liv, arbeta med vad de vill, studera det de vill och inte bli kränkta på grund av sina val i livet. Sen finns det tyvärr de som tycker att jämställdhet javisst så länge det är männen som bestämmer. Liksom what the fuck!?

En feminist är en person som kämpar för mäns och kvinnors lika rättigheter, oavsett kön.
En feminist är en person som kämpar för mäns och kvinnors lika rättigheter, oavsett kön.

Så är jämställdhet lika med makt? Ja, det vågar jag påstå. Jämställdhet är en makt som alla bör ha. Det är en tanke som ger handling i form av eftertanke runt vad som är viktigt och varför. Även om jag vill gärna vara hemma mycket för att kunna ta hand om hemmet, djuren och maken så vill jag ha möjlighet att kunna välja. Välja just det som jag vill göra utan att behöva försvara mina val. Jag, som kvinna, ska ha samma möjligheter att kunna bli en VD eller politisk ledare som männen har. Likaså ska alla män som vill kunna vara ”hemmamän” och ta hand om hemmet och sin partner om de vill utan att bli ifrågasatta.

Jag skrivet detta då jag blev inspirerad utav Amelias reportage om feminism som ni hittar i nyaste numret. Förutom det så är den stundande Internationella Kvinnodagen en annan inspirationskälla… synd bara att många tänker på feminism och jämställdhet bara just kring den dagen och inte året om. Hade vi alla brytt oss om tillräckligt hela året så hade jorden blivit mycket trevligare att bo på.

Ha en underbar fredag och svara gärna: vad är jämställdhet för just Dig?

 

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *