Dreams,  Livet,  Tankar

Den drömlika framtiden – dag 7.

Idag blir det lite mer skriverier om eget företagande då det är den främsta anledningen till projektet, även om dess innehåll kan anpassas till att bli anställd också 🙂 När man tänker på att starta eget företag är det lätt att tro att det är en lätt grej, men gör du så råder jag dig att tänka om och börja tänka på hårt jobb och många timmar (iaf i början). Det du behöver tänka på är vilka kunskaper behövs för att driva ett företag inom din bransch, vad du kan göra själv och till vilka uppgifter du behöver anlita någon annan.

Vill du till exempel satsa på internet-handel bör du ha kunskaper inom webbdesign och programmering, även om det finns färdiga lösningar för det mesta idag, så är det klokt att veta vad man sysslar med och hur man kan lösa de akuta problemen som uppstår. Har du inte sådana kunskaper får du anlita någon och då bör du göra efterforskningar på vem som är duktig och inte så hiskeligt dyr. Har du tänkt livnära dig på ditt fotointresse bör du göra en snygg portfolio som kunder fastnar för. Portfolio ska vara trevlig att titta på och lätt att navigera på så undvik massa onödiga saker som stör ögat. Är du osäker på hur det ska se ut ta hjälp av ett proffs!

En annan viktig faktor i framgångsrikt företag är såklart bokföring. Företagets ekonomi är A och O för överlevnaden så har du inte tillräckliga kunskaper är det dags att lära sig! De grundläggande lagarna och reglerna är inte så svåra och Skatteverket brukar vara hjälpsam med deklarationer som ska in, men tänker du starta storskaligt från början eller ska ditt företag ingå i olika branscher är det klokt att investera i en revisor (men kolla först upp om revisorn vet vad den sysslar med!).

Redan idag börja med en lista där du delegerar bort de uppgifter du inte vill utföra själv och där du preciserar vad som är möjligt för dig att göra på egen hand. Börja redan nu att kolla upp framtida uppdragstagare, kolla deras priser, erfarenheter och framförallt vilka betyg de har fått från tidigare arbetsgivare (det finns flera raitingsajter på nätet med sådan information, och på Råd&Röns hemsida kan ni titta på ”svarta listan). När du har gjort detta blir det lättare att visualisera din drömlika framtid.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *