Studier,  Tankar

Om att spela olika roller och lära sig om makten.

Hur är vi som människor? Har vi makten eller har vi den inte? Använder vi oss av den medvetet eller omedvetet? – så började jag gårdagens blogginlägg och i den stilen kommer även detta inlägg skrivas. För idag tänkte jag beskriva vad vi fick lära oss på dramalektionen som ingår i kursen vi läser nu på biblioteks- och informationsvetenskapsprogrammet. Det om makten och våra inlärda fördomar om hur man är när man är högt i hierarkin och hur personer beter sig när de befinner sig längre ner i hierarkin.

Efter seminariet om makten och det digitaliserade samhället hade vi en dramalektion som gick ut på att vi skulle härma varandra, visa ledaregenskaper samt prova på ”högt” och ”lågt” personligheter. Vi fick promenera lite och låtsades vara någon med makt och sen låtsades vi vara någon utan makt. Efter det diskuterade vi om vad som kännetecknar personer med höga tankar om sig själva/högt status och vad som kännetecknar personer med låga tankar om sig själva/lågt status. Vi kom fram till att kroppsspråket, tonläget/tonfallet samt pedagogiken (retoriken) i samtalet påverkade hur man upplevde personen och hur vi själva upplevde oss. Samtidigt kom vi fram till att en person som verkar självsäker inte behöver vara det och tvärtom. För hur många av oss spelar egentligen olika roller istället för att vara stolta över oss själva på riktigt och ta makten?

Det läraren ville visa oss var att vi kan spela en roll (som är självsäker = har makt) när vi befinner oss i situationer som vi kanske är rädda för (arbetsintervjuer, förhandlingar, möten). Detta kan hjälpa oss att framstå som självsäkra och handlingskraftiga och i slutändan gynna oss. Det trodde ni inte att vi fick lära oss på biblioteksutbildningen eller hur? 😉

Efter att ha lyssnat på många intressanta tankar och idéer samt provat på detta skådespeleri blev jag väldigt glad idag när jag läste på AF att Lina Thomsgård aka jämställdhetsgurun är ny kolumnist där! Att fördjupa sig i maktfrågor och jämställdhet är det som jag vill just nu, därför är både kursen på LNU samt krönikor om ämnet väldigt efterlängtade.

Nu ska jag försöka krya på mig då jag blivit dålig under natten… Er andra önskar jag en fin-fin dag! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *