Tankar

Om de typiska könsrollerna. *008/365

Var det något du gillade som barn som räknades ”höra till det andra könet”?

Absolut (om man nu vill göra skillnader på vad som är tjej- eller pojkaktigt)! Jag var en tjej som älskade spela fotboll, klättra i träd och när jag var riktig liten (3-5 år) leka med små leksaksbilar. Dessutom klädde mig mamma i byxor redan tidigt då hon alltid velat ha en son…  Först när jag hade fyllt 6, och min lillebror föddes, började jag använda klänningar och kjolar. Sen när jag blev lite äldre var det roligaste som fanns att spela det populära tv-spelet där man fick skjuta ankor. Det var livet, det 😉

Då och nu skiljer sig inte så mycket åt. Det är fortfarande skillnader på tjej och pojkleksaker, även om leksaksbutiker kommer med könsneutrala kataloger. Det är typiskt tjejigt att leka med dockor och typiskt pojkaktigt att leka med bilar, även om vissa undersökningar visar på motsatsen i verkligheten. Jag tycker att det är sorgligt att det finns människor som förbjuder sina barn att leka på vissa sätt för att det ”inte tillhör deras kön”. Låt barn vara barn säger jag. Låt barn välja själva vad och hur de vill leka, såsom jag och mina vänner fick välja =)

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *