Mammaliv,  Pengar

Kvalitetstid med mitt barn betyder mer än pengar i plånboken.

Vad betyder pengar för dig? Och vad betyder kvalitetstid för dig? Jag vill sträva mot ekonomiskt oberoende, som jag har skrivit om bland annat i går, men inte till priset av allt. Mitt barn är mitt allt och det Miraklet förtjänar enbart det bästa. Jag menar inte materiella ting, även om hon har saker i överflöd. Det jag menar är närvarande mamma och pappa. Föräldrar som sätter hennes behov i främsta rummet och därför kommer jag gå ner i arbetstid. För kvalitetstid med mitt barn är det viktigaste för mig. Nu väntar jag bara på att min chef ska komma tillbaka från semestern så jag kan lämna in ansökan om partiell ledighet som det så fint heter. Det blir nog att jag kommer arbeta 80 procent, då 75 procent kan bli ohållbart ekonomiskt. Jag vill ju faktiskt att vi lever och inte enbart vegeterar!

Det betyder att vår Dotter kommer vara på förskolan ungefär 7 timmar varje dag. Visst låter det mycket? Helst av allt hade jag varit hemma på halvtid så hon slapp vara där mer än maximalt 6 timmar varje dag, men situationen är som den är. Jag är ändå tacksam över att bo i ett land där det är möjligt att gå ner i arbetstid utan att förlora heltidsanställningen. Sedan, när Dottern är äldre och jag får siktet inställt på att bli chef, kommer jag gå upp till heltid. Men allt har sin tid och just nu tänker jag njuta av småbarnslivet och allt vad det innebär.

Med det skrivet vill jag ändå poängtera att vi varje månad lägger undan en slank, oavsett hur ekonomin ser ut just den månaden.

Det har vi gjort i 1 års tid och jag ångrar bara att vi inte började med detta tidigare. Jag vet att de som är insatta i ämnet brukar rekommendera att man sparar 10 procent av sin lön. Men det kan jag säga direkt att vi inte gör. Men vi sparar till Dottern (kapitalförsäkring barn) och till oss själva (fonder & aktier) och när lånen är betalda om några år hoppas jag att vi kan sätta undan 25 procent av varsin lön. Det är i alla fall målet om 5 år. Men just nu är det viktigaste att ha kvalitetstid med mitt barn.

Hur ser det ut hos er? Jobbar ni heltid eller deltid? Har ni något val över huvud taget? Och sparar ni inför framtiden?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *