Glamour,  Livet,  Resor

Kulturen :-)

 

Den här veckan har jag och kärleken verkligen fördjupat oss inom kulturen. I onsdags besökte vi Borgholm slottsruin där vi pratade lite med kändisen Jim Rudolfsson som är kastelan på slottet. Jättetrevlig pratstund var det och ännu roligare då min man arbetade med Jim för en massa herrans år sedan… Ja, min älskade make, har mycket roligt och spännande i sitt livsbagage.

Vid ingången till Borgholms slott

Så vi behövde ingen guidning då Micael känner slottet innan och utan och kunde guida mig som besökte ruiner för första gången i mitt liv. Jättespännande! Tänk er att bo där… självklart under slottets bästa år.

Igår var vi på Madesjö hembygdsmuseum där man kan se bl.a. hur ett klassrum såg ut förr i tiden, hur klädseln var, vilka tillverkningsmetoder användes osv. Kul att se gamla sätt att tvätta och stryka kläder! Vad jag är glad att jag lever nu och inte då!

Fotosalongen på Madesjö hembygdsmuseum

Kalmar slott var dagens utflyktsmål. Jättefint och magnifikt. Det var fint dukat i en av salarna där man kunde se hur kungen åt med sina närmsta. Åhhhhhh vilken mat! Och tänk, ingen kött…. Bara fisk, grönsaker, skaldjur och gröt 😉 En sak som gav mig kalla kårar var kvinnofängelset… Så förnedrande, så fruktansvärt. Att vissa straff kunde ens förekomma gör mig så arg! Ingen rättvisa någonstans med tanke på att männen ord vägde mycket mer än kvinnornas 🙁
Har ni sett Karen Bit Vejles konstverk? Om inte borde ni uppsöka Kalmar slott. Fantastiska verk och allt urklippt och inglasat. Utställningen heter Med saxen som pensel. Googla på det eller gå in på Kalmar slotts hemsida och kolla invigning filmen, det är konst!

Efteråt gick vi lite på stan där många elever tog studenten! Jättekul 🙂 Synd bara att det började ösregna…men vi tog in på restaurang för att käka lite och diskutera livet på 1500- och 1600-talet. Visste ni förresten att Göteborg grundades först 1621?! Det fick vi veta idag av en trevlig tjej som jobbar på Kalmar slott efter vi frågat om staden för den fanns inte på kartan från 1500-talet. Snacka om att bli häpna, jag som trodde att den var en gammal svensk stad. Tji fick jag, för den byggdes sent och på holländsk vis!

Lunch på Thai Silk restaurang

Nu dags för lite vila och tankar om allt det vi sett 🙂
Höres!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *